Древните български традиции повеляват за Великден да боядисваме пъстроцветни яйца. Днес магазините изобилстват от множество ярки, ефектни бои, с които яйцата ни греят и напомнят малки скъпоценни бижута. Всичко това щеше да е прекрасно ако тези пъстроцветни бои не бяха създадени по изкуствен път и съставът им не криеше известни рискове за здравето ни. Нашите баби и прабаби са били мъдри жени, които са пазили и зачитали повелите на предците си. Те са следвали простичките житейски мъдрости, предавани от баби на внуци, и са живели един обикновен, но здравословен и хармоничен живот. Знаели са, че великденските яйца добиват чудодейни лечебни свойства когато се боядисват с бои, добити от билки и лековити треви.

великден

великден

Боядисването с билки обаче си е майсторлък и има своите тайни. Баба Райна от Чипровци ни разказа надълго и нашироко за тези тайни магични обреди, свързани  с „вапцването“ на яйцата. Ако ще боядисвате яйца с билки, то задължително трябва да изберете яйчиц с бели черупки. Традиционни яйца в червен цвят можете да боядисате ако използвате запарка от липов цят, която е престояла два-три дни на студено. Червен цят се добива и от цветовете на броша. Жълтите багри пък се постигат като се запарят листа от бреза, черница, дюля или стръкове от млада коприва. Зелено-кафеникав  цвят  можете да получите ако си приготвите отвара от кората на конски кестен, прецедите я и после я заварите да се досгъсти. Кората от явор и круша пък можете да използвате, за да боядисате яйца в цвета на току-що раззеленила се морава. Кората на сливата и трината пък ще ви дарят със сини багри.

За да боядисате красиви яйца по тази древна, но изпитана през вековете технология обаче, е необходимо те да киснат поне едно денонощие в отварите, за да добият желания от вас цвят. Сами может да си представите колко лековити и полезни за здравето ви са такива яйца. Когато догодина решите отново да боядисвате яйца по Великден, спомнете си как са го правили бабите ви……
БЛАГОСЛОВЕНИ И СВЕТЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ ОТ ЕКИПА НА „БИЛКА ЧУДОДЕЙКА“!

Споделяне